30 dagen bedenktijd voor alle bestellingen en gratis verzending vanaf €50.

Over ons

Wie zijn wij?

Het team bij Nakawé bestaat uit twee personen (Diana en Miguel), daarnaast werken wij samen met een aantal personen van de Wixárika stam in Mexico. Zij zijn degene die al onze mooie sieraden maken. 

Diana, die zelf ook uit Mexico komt, heeft een passie voor zowel sieraden als de traditionele Mexicaanse cultuur.

Zij heeft de visie om de geweldige handgemaakte producten uit Mexico ook hier in Nederland populair te maken. Om zo haar mooie cultuur te kunnen delen met Nederland en tegelijkertijd iets terug te kunnen doen voor de inheemse volkeren van Mexico.

Volkeren die sinds de tijd van de Spaanse conquistadores onderdrukt zijn geweest en nog altijd tot de armste bevolkingsgroepen van het land behoren. 

Wij werken op het moment samen met mensen van de Wixárika stammen in Mexico. Het idee is om dit later uit te breiden naar andere inheemse groepen uit Mexico. Elk volk heeft zijn eigen karakteristieke stijl in het maken van sieraden, kleding en andere producten. 

WhatsApp Image 2020-12-23 at 16.27.37
Teotihuacán de Arista, México

Missie

Onze missie is om de Mexicaanse cultuur te verspreiden naar Europa. En om tijdens dit proces de inheemse groepen waar we mee samen werken te helpen groeien. Om zo voor henzelf en hun kinderen in een betere toekomst te kunnen voorzien. 

De wixárika kunst en sieraden

De naam Nakawé betekent moeder van de aarde in Wixáritari de taal van de Wixárika (‘Het volk’) een inheems volk in Mexico. 

De sieraden die wij op deze website verkopen worden met de hand gemaakt door dit volk. Elk van onze producenten heeft vanaf jongs af aan geleerd om dit type sieraad te maken. Het duurt dan ook een lange tijd om de ingewikkelde ontwerpen meester te worden en foutloos te kunnen uitvoeren. Elk van onze producenten zou dan ook als ware artiest beschouwt moeten worden.

Ons doel bij Nakawé is om de Mexicaanse kunst en sieraden ook bekend en populair te maken in Europa. Specifiek de Wixárika en Maya culturen zitten vol met prachtige tradities en dit vormt dan ook de basis van ons aanbod in sieraden.

'Het volk'

Het wixárika (wierarika) volk is het volk met de best bewaard gebleven inheemse cultuur van Mexico. Doordat het Wixárika volk zich terugtrok in de bergen toen de Spanjaarden in Mexico aankwamen

Tot op de dag van vandaag leven zij een afgezonderd bestaan en is er nauwelijks gemixt met de Spaanse cultuur. Hierdoor zijn de taal en gewoonten van dit volk uitermate goed bewaard gebleven. De Wixárika worden in de volksmond ook wel “Huichol” genoemd, wat in de inheemse taal tovenaar betekent. Een naam die ze hebben overgehouden aan de astrale reizen die ze doormaken tijdens hun ceremonies met Peyote.

Peyote, of Hikuri, is iets wat centraal staat in de Wixárika cultuur. Dit is een kleine doornloze cactus die in Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten voorkomt. De cactus bevat mescaline wat wanneer geconsumeerd een hallucinerende werken heeft. De Huichol gebruiken de peyote in hun ceremonies om zo te kunnen communiceren met hun goden.

'Het volk'

Het wixárika (wierarika) volk is het volk met de best bewaard gebleven inheemse cultuur van Mexico. Doordat de Wixárika zich terugtrokken in de bergen toen de Spanjaarden in Mexico aankwamen. 

Tot op de dag van vandaag leven zij een afgezonderd bestaan en is er nauwelijks gemixt met de Spaanse cultuur. Hierdoor zijn de taal en gewoonten van dit volk uitermate goed bewaard gebleven. 

De Wixárika worden in de volksmond ook wel “Huichol” genoemd, wat in de inheemse taal tovenaar betekent. Een naam die ze hebben overgehouden aan de astrale reizen die ze doormaken tijdens hun ceremonies met Peyote.

Peyote, of Hikuri, is iets wat centraal staat in de Wixárika cultuur.

Dit is een kleine doornloze cactus die in Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten voorkomt. (boven afgebeeld) De cactus bevat mescaline wat wanneer geconsumeerd een hallucinerende werking heeft!. 

De Huichol gebruiken de peyote in hun ceremonies om zo te kunnen communiceren met hun goden.

Verzendkosten

Gratis verzending vanaf €50. Voor bestellingen onder de €50 berekenen wij standaard €1,95 verzendkosten. 

Retour beleid

Binnen 30 dagen kunnen jullie de producten altijd terug sturen voor een volledige vergoeding. Zo zeker zijn wij van onze producten!

Inloggen

bedankt15

Kopieer de kortingscode 'bedankt15' en voeg deze toe bij het afrekenen

Hoi hoi!

kom je hier vaker?

Log in om binnen te komen